Start > Orter > Vare

Vare

Kommun Varberg

Platsen ligger söder om Varbergs stad

Gamla Köpstad ligger söder om TrÀslövslÀge

BefolkningsmÀngd: -
Area: -
Tidigaste historiska kÀlla:
Namnet: -
Kommun: Varberg
Se på karta på eniro







Inledning
Den del av TrÀslövs församling som kallas Vare Àr idag till större del lantbruksmark. En del aktiva lantbruk finns samt Vare BÀrodling som bl a har en jordgubbsproduktion.
I södra delen av Vare ligger Tolfsgård och Bengtsgård. DĂ€r finns också gamla kommunhuset, tidigare fattiggård som numera Ă€r vandrarhem och dĂ€r det finns en djurkyrkogård idag.
Öster dĂ€rom ligger det område som kallas Vare Ry. Norr om finns Vareborg med Vare BĂ€rodling.
VÀstergrÀnsen till Vare utgörs av g:a E6:an, öster dÀrom ligger den gamla skolan i Vare.
Bild frÄn Vare















Fornborgen Borreberg
Det finns inte så mycket fornlĂ€mningar i Varebygden med ett undantag. Det Ă€r fornborgen Borreberg som ligger i grĂ€nstrakten till Hunnestads och Spannarps församlingar. På Borreberg med branta stup, sĂ€rskilt åt norr, trĂ€ffar man på en terassformad stenvall. I sin helhet 90 m lång med en bredd mellan 5 och 9 m och höjd av 1,5 m. Det Ă€r en försvarsvall, som hĂ€r ersĂ€tter de naturliga stupen och kompletterar det skydd naturen i sig sjĂ€lv ger.
Det var alltså en fornborg från forntida ofredstider dit folket kunde ta sin tillflykt, då fientliga skaror plundrade och kanske brĂ€nde gårdar i bygden. Fornborgens historia kĂ€nner man inte till. Men från 400-talet och till strax efter vikingatiden kan vara ett riktigt antagande eftersom det vid den tiden fanns en del liknande fornborgar bl a den kĂ€nda fornborgen Eketorp på Öland som numera Ă€r ett av Sveriges 13 vĂ€rldsarv. Man menar att många fornborgar kom till under ofredstiderna ca år 450. Mer om fornborgar finns att lĂ€sa på Internet bl a: http://www.catshaman.com/s31/0fornb.htm.

Vare genom historien
Bild frĂ„n VareMan menar idag att Vare, som förr var en by, hette Warum och finns omnĂ€mnd i Kung Valdemars jordebok. Det finns omnĂ€mnt att Vare by, Warum, tillsammans med gården Grimeton gav 8 mark silver till kungen.
Vare har lĂ€nge varit ett ganska skoglöst område trots att det i gamla skrifter tals om att Halland bestod till stora delar av skog. Anledningen till detta beskrivs som att trĂ€den i bygden anvĂ€ndes till staden som låg nĂ€ra. Staden och slottet hade behov av trĂ€d både till bostadsbebyggelse och brĂ€nsle. Skogen i bygden kom dĂ€rför att försvinna från 1200-talet fram till 1600-talet dĂ€r Kiettel Clason Felterus karta 1652 visar det. Helt trĂ€dlöst var det inte vilket senare kartor från bl a 1700-talet visar.
1729 genomfördes en undersökning av förhållandena i Halland. Det var landshövding Wilhelm Bennet som gav order om detta. För Vare finns dĂ€r upptecknat 6 gårdar enligt följande: Ware Anders Bengtsons gård, Ware Oluf Gudmundsons gård, Ware Bengt Swensons gård, Ware Bengt Andersons gård, Ware Bengt Jönsons gård och Ware Peer Swensons gård.

Vare skola
Den 1 juli 1853 beslöt sockenstĂ€mman uppföra två skolhus varav ett skulle ligga i Vare. Det blev byggt samma år och inrymde lĂ€rosal samt bostad på ett rum och kök. 1881 gjordes en skolbyggnad avsedd för folkskolestadiet med lĂ€rosal samt två rum och kök för lĂ€raren. 1925 utökades bostaden med ett rum och en hall samt egen ingång. 1942 inreddes badrum och toalett. Men mot 1960-talet flyttades undervisningen till skolan i TrĂ€slövslĂ€ge dĂ€r Ankarskolan byggdes som var klar 1967.

Kommungården
Bild frĂ„n VareDen 7 maj 1892 valdes en fattiggårdskommittĂ© med uppgift att köpa in passande gård avsedd för fattigvård. Under 1900 Ă€gde detta köp av. Man köpte Lars Albrektssons fastighet Vare 3. Denna gård ?kommungården? skulle fungera som fattiggård dĂ€r fattiga familjer kunde bo och ta del av jordbruket. Tanken var att de fattiga skulle få det bĂ€ttre och sedemera få arbete på något sĂ€tt och dĂ€rmed kunna skrivas ut för att sjĂ€lva klara sitt boende och levnadsförhållande. 1954 upphörde fattiggården dĂ€rför att det inte fanns några som behövde den. Den arrenderades ut och de gamla som bodde dĂ€r kom att föras över till Östergården i Varberg i mitten av 1960-talet. Numera Ă€r gården uthyrd till Svenska Turistföreningen och anvĂ€nds som vandrarhem.





Text och Bild: Karl-Gunnar Svensson