Start > Resmål > Grimeton

Grimeton

I Grimeton 10 km öster om Varberg finns en radiostation som använts för telegramtrafik mellan Sverige och USA. Stationen, som fortfarande är i full drift, uppfördes på Unescos världsarvslista 2004. Endast här är 1920-talets spetsteknik för långvågskommunikation bevarad. Raden av sex mäktiga antenntorn syns milsvitt.


Gammal bild p√• GrimetonmastarnaEtt v√§rldsarv √§r ett kultur- eller naturminne med så unika egenskaper att det √§r en angel√§genhet f√∂r hela m√§nskligheten att bevara. I Sverige finns fjorton v√§rldsarv, varav två delas med andra l√§nder.

Grimetons långvågsteknik √§r √§nnu helt funktionsduglig! Den utvecklades under f√∂rsta v√§rldskriget av svensk-amerikanen Ernst Alexanderson och s√§ndningar genomf√∂rs regelbundet med amat√∂rer från hela v√§rlden som lyssnare. Granne med den gamla anl√§ggningen finns √§ven s√§ndare f√∂r TV och FM.

Alex labb, inspirerat av konstrukt√∂ren Alexanderson,   v√§lkomnar bes√∂kare i alla åldrar att ta del av teknik i alla former, som t ex att på gå på morsejakt!

Besök Världsarvet Grimeton! Följ brun skyltning ?Radiostationen Grimeton?.
Från E6: Avfarterna 53 och 54. Från v√§g 153 Varberg-V√§rnamo avfart G√∂destad kyrka.

Gruppbokning:
Gruppbes√∂k hela året bokas på 0340-67 41 90.

Hemsida:
www.grimetonradio.se

Välkommen till Världsarvet Grimetons nya besöks- och informationscentrum med kafé och butik!