Start > Resmål > Konsthallen i Hishult

Konsthallen i Hishult

Det finns djärva pionjärer som går mot strömmen och skapar nya konstcentra, ofta långt bort från allfarvägarna. Kjell Åke Gustafsson, mannen bakom konsthallen i Hishult är en sådan pionjär.


Konsthallen i Hishult haft sextio utställningar där många av Sveriges ledande konstnärer i olika generationer har visats. En vision är att samarbeta med ett museum i ett utställningsprojekt, som på det sättet kan ge Konsthallen ytterligare en dimension. Både konstälskare och turister väljer Hishult som utflyktsmål.

Kjell Åke är från bygden och efter grafisk utbildning i Stockholm återvände han till sin hembygd. Han var den fjärde gästgivaren i släktkedjan och ville bygga sin egen konsthall. Många tvivlade och kallade honom dåren, när han gick till banken och lånade de miljoner som påhittet skulle kosta. Men skeptikerna kom på skam.

Under hela året anländer besökare och gäster till konsthallen. Samtidigt serveras måltider och kaffe på gästgivaregården och i konsthallens cafeteria. Det går även att förlägga konferenser och övernattningar på gården är något som allt fler upptäcker.

Under 2005 har namn som Åke E:son Lindman, Staffan Nihlén, Filippa Arrias, Peter Johansson och kvartetten Lennart Aschenbrenner, Nils Kölare, Harald Lyth och LG Lundberg ställt ut under rubriken Söderut. Året avslutades av paret Hans Olofsson och Sabine Weise från Leipzig.

Hemsida:
www.konsthallen.hishult.com