Start > Hallands historia > Kalmarunionen > Knut Porse och hertiginnan Ingeborg

Knut Porse och hertiginnan Ingeborg

Knut Porse, dansk adelsman, blir 1321 utnämd till riddare och innehavare av Varbergs slott.

Tidigare har han tillhört hertig Eriks män och deltagit i strider mot kung Birger.
1321 sluts ett försvarsförbund mellan hertiginnan Ingerborg och furst Henrik av Mecklenburg som innebär att parterna ska ge varandra bistånd i fall där Danmark skulle anfalla. Vid sida av detta avtal undertecknar Ingeborg, Knut Porse samt den svenska väpnaren Peder Nilsson ytterligare ett avtal, detta är ett avtal om att tillsammans erövra Skåne.

Men svenska rådet anar vilka planer Ingeborg har, och reagerar kraftigt. Deras beslut blir att hindra hertiginnan att få mera makt än den som kan förklaras vara rimlig för en furstlig i hennes ålder. Dessutom bildar det svenska rådet ett förbund löpande på 10 år med Danmark. Norges riksråd reagerar även det kraftigt och avsätter i praktiken Ingeborg som är förmyndare för sin son.

Trots detta anfaller Ingeborg och Knut Porse Skåne vintern 1322-1323. Kriget slutar i katastrof för Ingeborg och Knut Porse. Ingeborg förlorar alla sina egendomer, bl.a. Axvalls slott och Hunehals slott, i ersättning får hon Dåvö med område i Västmanland. Knut Porse blir tvungen att lämna Sverige. Nordhalland hamnar under den svenske kungen.

Men Knut Porses tid i Halland är inte slut. När han tillsammans med andra upproriska i Danmark avsätter kung Kristoffer och ger kungamakten till Valdemar av Slesvig.
Knut Porse blir då hertig över Halland och Samsö, 1327. Samma år gifter han sig med Ingeborg.

Ã…r 1327 förklaras Knut Porse som fiende till Magnus Eriksson, den omyndiga kungen av Sverige och Norge. Något krig bryter aldrig ut eftersom Knut Porse dör 1330 i Köpenhamn.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Montell, E. Halländsk Historia 1978
Arbman, H. et al Hallands Historia från äldsta tid till freden i B. 1954