Start > Hallands historia > Kalmarunionen > Kalmarunion

Kalmarunion

Efter att Margaretha av Danmark-Norge och Sverige blir erkÀnd i hela norden, gör hon sig nÀstan envÀldig och utser sin slÀkting Erik av Pommern till sin eftertrÀdare.

Bild pĂ„ bergmannen EngelbrektUnionen innebĂ€r en tid av fred i Halland. Men nĂ€r Erik för krig mot de Holsteinska grevarna krĂ€vs det mer skatt och Erik tillsĂ€tter utlĂ€ndska fogdara för att driva in denna skatt. DĂ€rmed ökar motståndet till Eriks styre, och ett uppror startas som berör Halland. Det Ă€r Engelbrektupproret. 1434 gör bergmannen Engelbrekt uppror, han erövrar delar av mellan och sydsverige, sedan går han Ă€ven mot Halland och Varberg. Men slottet lyckas han inte erövra, bara landet runt omkring. Engelbrekt fortsĂ€tter söder ut och brĂ€nner ned Falkenbergs slott, Halmstad kapitulerar. NĂ€r Engelbrekt kommer till Lagaholm möter han trupper från Skåne, då ingår han stilleståndsavtal.

1435 i ett möte i Halmstad kommer det svenska rådet och kung Erik överens om att Unionen ska återupprĂ€ttas och att Halland tillhör Danmark.

1438 avsĂ€tts Erik både av det svenska och danska rådet, istĂ€llet installeras den nye kungen Kristoffer av Bayern, Eriks systerson. 1448 dör Kristoffer och då vĂ€ljer Danmark-Norge Kristian (I) av Oldenburg till kung, Sverige vĂ€ljer istĂ€llet Karl Knutsson Bonde till kung. DĂ€rmed går Sverige och Danmark-Norge skilda vĂ€gar, men redan 1450 enas stormĂ€n från Sverige och Danmark att evig fred ska råda mellan de nordiska lĂ€nderna. De enas Ă€ven om att återupprĂ€tta unionen så fort någon av kungarna dör.

I sin strĂ€va att vinna mer makt bestĂ€mmer Ă€ven de svenska stormĂ€nnen att Karl Knutsson Bonde bara får dela ut förlĂ€ningar med rådets medgivande. Karl uppfattar avtalet i Halmstad som ett förrĂ€deri mot honom. DĂ€rför fördrivs Karl som kung mellan 1457 och 1464, under den tiden återupprĂ€ttas unionen med Kristian I som kung.

NĂ€r Karl Knutsson Bonde dör 1470 utser svenska rådet ingen ny kung, istĂ€llet utser de Sten Sture d.Ă€. till riksföreståndare. Kristian I av Danmark försöker dĂ€rför återta sin position som unionskung med militĂ€ra medel vid slaget på Brunkeberg 1471, men misslyckas.
Fram till 1497 utser svenska rådet ingen kung, samtidigt som Danmarks kung gör anspråk på den svenska kronan. Kung Hans av Danmark bryter den fred som trots allt existerar och gör sig med vapenmakt till svensk kung 1497. Inget i detta krig berör Halland.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Montell, E. HallÀndsk Historia 1978
Arbman, H. et al Hallands Historia frÄn Àldsta tid till freden i B. 1954