Start > Hallands historia > Reformation och krig > Daniel Rantzau

Daniel Rantzau

Under det nordiska 7-Ärskriget befanns sig Halland mitt bland krigshandlingar. Ett slag som pÄ senare tid har uppmÀrksammat Àr slaget vid Axtorna.

År 1565 stod slaget vid Axtorna och leds på den danska sidan av Daniel Rantzau. Bakgrunden till slaget Ă€r att svenskarna invaderat Halland så pass snabbt att den danska krigsmakten inte hann reagera. Svenskarna intar bl a Varbergs fĂ€stning 15 sept, vilket danska armen försöker återta utan att lyckas. DĂ€refter drar sig den svenska huvudstyrkan in mot landet utefter Viskan till platsen Axtorna i nĂ€rheten av Ullared. I Axtorna den 20 okt möts de 8000 danska soldaterna, dĂ€rav många tyska legoknektar, och de 10000 svenska soldaterna. De svenska tvingas retirera efter stora försluter.

Varbergs fall Ă€r en stor motgång för den danska krigsmakten och stor vinst för svenskarna som förstĂ€rker och bevakar Varberg. Men år 1569 anfaller danskarna med stor kraft. Den 13 eller 14 nov kapitulerar svenskarna och Varberg Ă€r åter i danska hĂ€nder, Daniel Rantzau stupar under detta anfall på en klippa i nĂ€rheten av fĂ€stningen.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Montell, E. HallÀndsk Historia 1978
Arbman, H. et al Hallands Historia frÄn Àldsta tid till freden i B. 1954