Start > Orter > TrÀslövslÀge

TrÀslövslÀge

Kommun Varberg

TrĂ€slövslĂ€ge Ă€r en levande fiskeby 5 km söder om Varberg. En sjömil öster om stora Syd-Nord farleden. Ett naturligt stopp pĂ„ bĂ„tresan norr eller söderut, till eller frĂ„n Hallandskustens Ö-rike som har sin start hĂ€r.

TrĂ€slövslĂ€ge ligger nĂ€ra mitten på Halland

BefolkningsmÀngd: 1 985 (2005, kÀlla SCB)
Area: 134 ha (1 485 inv/km2) (2005, kÀlla SCB)
Tidigaste historiska kÀlla: OmnÀmns i Halmstads hÀrads jordebok 1558-59
Namnet: Kommer från att det var TrĂ€slövs fiskelĂ€ge, TrĂ€slöv Ă€r församlingen TrĂ€slövslĂ€ge fortfarande tillhör.
Kommun: Varberg

Se karta på eniro

Historia
Fiskarna Gunnar och Lars arbetar pĂ„ sin bĂ„t i TrĂ€slövslĂ€ges fiskehamn /Foto: Karl-Gunnar SvenssonDet hela började för nĂ€stan 500 år sedan då hallands Ă€ldsta och största fiskelĂ€ge, omnĂ€mnes i Halmstads hĂ€rads jordebok 1558-59. Då fanns hĂ€r två fiskelag, det ena om 4 man, det andra om 3 man.
Men först ett kvarts sekel senare uppstår TrĂ€slövs fiskelĂ€ge. Det var omkring 1596-97. Nio danska fiskare som fick lov att bosĂ€tta sig dĂ€r och skattade till den danske kungen med 100 koljor eller 10 skilling.
I den första svenska jordeboken efter Hallands övergång till Sverige förtecknas 13 fiskare på TrĂ€slövs fisklĂ€ge.
År 1729 förtecknar skattemyndigheterna 22 hyttor med bostadshus, kålhage och åkerlycka.
Fisket bedrevs med små platta båtar, som vid behov kunde dras upp på land, till dess den första hamnpiren blev byggd år 1879. Den egentliga fiskehamnen blev fĂ€rdig först år 1922 och har sedan dess förbĂ€ttrats varje årtionde.
Från 1973 Ă€ger TrĂ€slövslĂ€ge också en gĂ€sthamn för fritidsbåtar med plats för 190 båtar.
Bebyggelsen av Ă€ldre typ i det ursprungliga fiskelĂ€get har de senaste 20 åren utökats med nybebyggelse.

SamhÀllet idag
1990 blev TrĂ€slövslĂ€ge en del av centralorten Varberg och flera hyreslĂ€genheter har byggts samt ett servicehus med servicelĂ€genheter intill kyrkan. Några av de attraktioner som finns Ă€r förutom hamnen, glassbaren och restaurang intill småbåtshamnen.

Utskick över havet ned mot RödskĂ€r och GĂ€sthamnen en vacker vinterdag /Foto: Karl-Gunnar SvenssonDet som kan noteras Ă€r att TrĂ€slövslĂ€ge utgör slutpunkten för den bergskedja som strĂ€cker sig Ă€nda från norra Norge. HĂ€r börjar också den sandstrandsgeografi som strĂ€cker sig söderut.
Hela samhĂ€llet Ă€r prĂ€glat av de ca 30 fiskebåtar som hĂ€r har sin hemmahamn. Vid en vandring genom byn kan man njuta av de underbara små grĂ€nderna och de pittoreska fiskestugorna.
TrĂ€slövslĂ€ge har två årstidskategorier. Den ena Ă€r sommaren då samhĂ€llet flerdubblas på befolkning. TrĂ€slövlĂ€ges campingplats och mĂ€ngder av sommarstugor får liv. Det börjar redan under april och strĂ€cker sig fram till slutet av september. I livet kring hamnen och stranden finns det mesta som Ă€r nödvĂ€ndigt för båtfarare och andra. Det finns en vĂ€lutrustad hygienavdelning med toaletter, duschar, bastu. För klĂ€dvård finns tvĂ€ttstuga och det finns möjligheter att laga mat samt gemensamt uppehållsrum med TV. Bensin, diesel, olja (Q8) och andra förnödenheter finns på hamnplan. I hamnen finns också mastkran, möjlighet till båtlyft, reparationsvarv, GlasscafĂ©, Restaurang, Varbergs Sparbank, FiskaffĂ€r, Strandkiosk m m. Naturskyddsområde med vandringsstigar och bad ligger i anslutning till hamnen. På bekvĂ€mt promenadavstånd finns LivsmedelsaffĂ€r, Post, Kiosk, Pizzeria, Prylbodar, Bagerier m m.
I bodarna finns konstverk att köpa och ett hĂ€rligt myller av mĂ€nniskor som ståtar omkring under dagen och vid den behagliga kvĂ€llsbrisen.

Framtiden
Det Ă€r fler byggnationer på gång för TrĂ€slövslĂ€ge speciellt öster om nuvarande samhĂ€lle. I ÖP 2000 (kommunens översiktsplan) står det: ?För TrĂ€slövslĂ€ge redovisas i öster nya bebyggelseområden i ett band från StrandbackavĂ€gen ner mot skolan och söderut, fram till SejernĂ€svĂ€gen. Ett område söder om SejernĂ€svĂ€gen och ett område öster om Daberns vĂ€g i Vare får speciella riktlinjer som innebĂ€r att inga etableringar som motverkar en eventuell framtida större exploatering får komma till stånd.?

Text och Bild Karl-Gunnar Svensson