Start > Orter > Träslövsläge

Träslövsläge

Kommun Varberg

Träslövsläge är en levande fiskeby 5 km söder om Varberg. En sjömil öster om stora Syd-Nord farleden. Ett naturligt stopp på båtresan norr eller söderut, till eller från Hallandskustens Ö-rike som har sin start här.

Träslövsläge ligger nära mitten på Halland

Befolkningsmängd: 1 985 (2005, källa SCB)
Area: 134 ha (1 485 inv/km2) (2005, källa SCB)
Tidigaste historiska källa: Omnämns i Halmstads härads jordebok 1558-59
Namnet: Kommer från att det var Träslövs fiskeläge, Träslöv är församlingen Träslövsläge fortfarande tillhör.
Kommun: Varberg

Se karta på eniro

Historia
Fiskarna Gunnar och Lars arbetar på sin båt i Träslövsläges fiskehamn /Foto: Karl-Gunnar SvenssonDet hela började för nästan 500 år sedan då hallands äldsta och största fiskeläge, omnämnes i Halmstads härads jordebok 1558-59. Då fanns här två fiskelag, det ena om 4 man, det andra om 3 man.
Men först ett kvarts sekel senare uppstår Träslövs fiskeläge. Det var omkring 1596-97. Nio danska fiskare som fick lov att bosätta sig där och skattade till den danske kungen med 100 koljor eller 10 skilling.
I den första svenska jordeboken efter Hallands övergång till Sverige förtecknas 13 fiskare på Träslövs fiskläge.
År 1729 förtecknar skattemyndigheterna 22 hyttor med bostadshus, kålhage och åkerlycka.
Fisket bedrevs med små platta båtar, som vid behov kunde dras upp på land, till dess den första hamnpiren blev byggd år 1879. Den egentliga fiskehamnen blev färdig först år 1922 och har sedan dess förbättrats varje årtionde.
Från 1973 äger Träslövsläge också en gästhamn för fritidsbåtar med plats för 190 båtar.
Bebyggelsen av äldre typ i det ursprungliga fiskeläget har de senaste 20 åren utökats med nybebyggelse.

Samhället idag
1990 blev Träslövsläge en del av centralorten Varberg och flera hyreslägenheter har byggts samt ett servicehus med servicelägenheter intill kyrkan. Några av de attraktioner som finns är förutom hamnen, glassbaren och restaurang intill småbåtshamnen.

Utskick över havet ned mot Rödskär och Gästhamnen en vacker vinterdag /Foto: Karl-Gunnar SvenssonDet som kan noteras är att Träslövsläge utgör slutpunkten för den bergskedja som sträcker sig ända från norra Norge. Här börjar också den sandstrandsgeografi som sträcker sig söderut.
Hela samhället är präglat av de ca 30 fiskebåtar som här har sin hemmahamn. Vid en vandring genom byn kan man njuta av de underbara små gränderna och de pittoreska fiskestugorna.
Träslövsläge har två årstidskategorier. Den ena är sommaren då samhället flerdubblas på befolkning. Träslövläges campingplats och mängder av sommarstugor får liv. Det börjar redan under april och sträcker sig fram till slutet av september. I livet kring hamnen och stranden finns det mesta som är nödvändigt för båtfarare och andra. Det finns en välutrustad hygienavdelning med toaletter, duschar, bastu. För klädvård finns tvättstuga och det finns möjligheter att laga mat samt gemensamt uppehållsrum med TV. Bensin, diesel, olja (Q8) och andra förnödenheter finns på hamnplan. I hamnen finns också mastkran, möjlighet till båtlyft, reparationsvarv, Glasscafé, Restaurang, Varbergs Sparbank, Fiskaffär, Strandkiosk m m. Naturskyddsområde med vandringsstigar och bad ligger i anslutning till hamnen. På bekvämt promenadavstånd finns Livsmedelsaffär, Post, Kiosk, Pizzeria, Prylbodar, Bagerier m m.
I bodarna finns konstverk att köpa och ett härligt myller av människor som ståtar omkring under dagen och vid den behagliga kvällsbrisen.

Framtiden
Det är fler byggnationer på gång för Träslövsläge speciellt öster om nuvarande samhälle. I ÖP 2000 (kommunens översiktsplan) står det: ?För Träslövsläge redovisas i öster nya bebyggelseområden i ett band från Strandbackavägen ner mot skolan och söderut, fram till Sejernäsvägen. Ett område söder om Sejernäsvägen och ett område öster om Daberns väg i Vare får speciella riktlinjer som innebär att inga etableringar som motverkar en eventuell framtida större exploatering får komma till stånd.?

Text och Bild Karl-Gunnar Svensson