Start > Resmål > Gekås Ullared

Gekås Ullared

Gekås ligger i orten Ullared och är Skandinaviens största varuhus. Gekås startade som en liten butik och har idag växt till en butik med miljardomsättning.


Flygbild över GekåsHit kommer folk från hela norra Europa. Här finns allt från elektronik till livsmedel, en stor del av sortimentet består av konfektion. Butiken är Sveriges största besöksmål med 4,3 miljoner besökare år 2009.

Bredvid butiken finns en stor parkeringsplats med flertalet handikapplatser, det finns dessutom finns ett flertal olika bussbolag som erbjuder direktresor till Ullared för besök på Gekås. Samtidigt som butiken Gekås har växt har även ett flertal andra butiker startat runt Gekås. Här går det lätt att spendera en heldag det mesta som går att handla finns i och runt Gekås.

Camping:
För personer som planerar att bo på camping finns det bredvid Gekås en campingplats. Campingen heter Gekås camping och stugby. Här kan man alltså stanna över och då kanske även ta chansen att utforska andra delar av det vackra Halland. Läs mer på www.gekas.se/camping

Historik:
1963 startade Göran Karlsson Ge-Kås Manufaktur i Ullared, en tätort i östra Halland nära gränsen mot Småland. Från början såldes städrockar för kvinnor och bilrockar för män. Affärsidén var och är att ha stora inköpsvolymer och låga priser.

Till en början var inte affärerna lysande men det ändrade sig och 1967 flyttade Ge-Kås in till stationshuset i Ullared. Med åren växte butiken och 1971 flyttade Ge-Kås in i den äldsta delen av dagens butik. 1979 var butiken ett fenomen.

1991 sålde Göran Karlsson sin nu stora butik till 6 av sina anställda. Sedan dess har butiken i flera olika etapper byggts ut och ökat omsättningen. Från att ha omsatt ca 80 000 kr år 1963 omsatte Gekås 3,4 miljarder kronor år 2009 och detta i en och samma butik. Butiken har dock blivit flera gånger större.

Tillgänglighet:
Flertalet handikapplatser ca 70 meter från ingången. I butiken finns ett rullband som går ned till källarvåningen. Handikapptoaletter finns inne i butiken och utanför, samt vid parkeringen. Hyllorna står med bra bredd mellan sig, vid dagar med många besökare kan dock framkomligheten vara begränsad.

Hemsida:
www.gekas.se