Start > Resmål > Gek√•s Ullared

Gekås Ullared

Gekås ligger i orten Ullared och är Skandinaviens största varuhus. Gekås startade som en liten butik och har idag växt till en butik med miljardomsättning.


Flygbild √∂ver Gek√•sHit kommer folk från hela norra Europa. H√§r finns allt från elektronik till livsmedel, en stor del av sortimentet består av konfektion. Butiken √§r Sveriges st√∂rsta bes√∂ksmål med 4,3 miljoner bes√∂kare år 2009.

Bredvid butiken finns en stor parkeringsplats med flertalet handikapplatser, det finns dessutom finns ett flertal olika bussbolag som erbjuder direktresor till Ullared f√∂r bes√∂k på Gekås. Samtidigt som butiken Gekås har v√§xt har √§ven ett flertal andra butiker startat runt Gekås. H√§r går det l√§tt att spendera en heldag det mesta som går att handla finns i och runt Gekås.

Camping:
F√∂r personer som planerar att bo på camping finns det bredvid Gekås en campingplats. Campingen heter Gekås camping och stugby. H√§r kan man alltså stanna √∂ver och då kanske √§ven ta chansen att utforska andra delar av det vackra Halland. L√§s mer på www.gekas.se/camping

Historik:
1963 startade G√∂ran Karlsson Ge-Kås Manufaktur i Ullared, en t√§tort i √∂stra Halland n√§ra gr√§nsen mot Småland. Från b√∂rjan såldes st√§drockar f√∂r kvinnor och bilrockar f√∂r m√§n. Aff√§rsid√©n var och √§r att ha stora ink√∂psvolymer och låga priser.

Till en b√∂rjan var inte aff√§rerna lysande men det √§ndrade sig och 1967 flyttade Ge-Kås in till stationshuset i Ullared. Med åren v√§xte butiken och 1971 flyttade Ge-Kås in i den √§ldsta delen av dagens butik. 1979 var butiken ett fenomen.

1991 sålde G√∂ran Karlsson sin nu stora butik till 6 av sina anst√§llda. Sedan dess har butiken i flera olika etapper byggts ut och √∂kat oms√§ttningen. Från att ha omsatt ca 80 000 kr år 1963 omsatte Gekås 3,4 miljarder kronor år 2009 och detta i en och samma butik. Butiken har dock blivit flera gånger st√∂rre.

Tillgänglighet:
Flertalet handikapplatser ca 70 meter från ingången. I butiken finns ett rullband som går ned till k√§llarvåningen. Handikapptoaletter finns inne i butiken och utanf√∂r, samt vid parkeringen. Hyllorna står med bra bredd mellan sig, vid dagar med många bes√∂kare kan dock framkomligheten vara begr√§nsad.

Hemsida:
www.gekas.se