Start > Resmål > Berte museum - Livet p√• landet

Berte museum - Livet på landet

På museet finns alla de jordburksredskap och hjälpmedel man behövde för att leva på landet i början av 1900-talet.


Bild från LanthandelsmuseumBerte museum invigdes 2002 av landshövding Karin Starrin som förklarade museet öppnat för allmänheten.
F√∂rutom jordbruksredskapen finns h√§r √§ven interi√∂rer från mejeri, vagnsmakeri, snickeri, smedja, skogs- och fiskebruk, tv√§ttstuga och k√∂k. Senaste tillskottet √§r Sl√∂inge Lanthandelsmuseum som k√∂pts av grundaren, Inga-Britt Tengvall, en stor entusiast och kulturvårdare.

Under mer √§n tio års tid har Anders Stenstr√∂m samlat på sig en ansenlig m√§ngd f√∂remål som annars varit borta f√∂r alltid. Det hela b√∂rjade n√§r han var på bes√∂k på en gård d√§r den unge bonden nyss tagit √∂ver gården och b√∂rjat r√∂ja i alla utrymmen. På gården stod bl.a en potatisupptagare som de t√§nkte åka till skroten med. Den hade sparats i 50 år inne i logen men nu skulle den bort. N√§r Anders fick h√∂ra dess historia undrade han om han inte kunde få den och spara den f√∂r efterv√§rlden. Naturligtvis, blev svaret. N√§r potatisupptagaren levererades påf√∂ljande dag var den inte ensam, det kom ett helt bilsl√§p med gamla grejer. På den v√§gen √§r det. Tack vare att det gamla ridhuset blev tomt vid motorv√§gens avfart 48 i Sl√∂inge kunde Anders, med stor hj√§lp av frivilliga, L√§nsarbetsn√§mnden och museifolk, bygga om och inreda ridhuset till ett museum.

√Ėppettider:
Se öppettider.

Priser:
Entré:
Vuxen 80 kr
Tonåringar 20 kr
Barn under 12 år fri entr√©.

Tillgänglighet:
Ramp finns upp till ingång.

Hemsida:
www.bertemuseum.se