Start > Resmål > Berte museum - Livet på landet

Berte museum - Livet på landet

På museet finns alla de jordburksredskap och hjälpmedel man behövde för att leva på landet i början av 1900-talet.


Bild från LanthandelsmuseumBerte museum invigdes 2002 av landshövding Karin Starrin som förklarade museet öppnat för allmänheten.
Förutom jordbruksredskapen finns här även interiörer från mejeri, vagnsmakeri, snickeri, smedja, skogs- och fiskebruk, tvättstuga och kök. Senaste tillskottet är Slöinge Lanthandelsmuseum som köpts av grundaren, Inga-Britt Tengvall, en stor entusiast och kulturvårdare.

Under mer än tio års tid har Anders Stenström samlat på sig en ansenlig mängd föremål som annars varit borta för alltid. Det hela började när han var på besök på en gård där den unge bonden nyss tagit över gården och börjat röja i alla utrymmen. På gården stod bl.a en potatisupptagare som de tänkte åka till skroten med. Den hade sparats i 50 år inne i logen men nu skulle den bort. När Anders fick höra dess historia undrade han om han inte kunde få den och spara den för eftervärlden. Naturligtvis, blev svaret. När potatisupptagaren levererades påföljande dag var den inte ensam, det kom ett helt bilsläp med gamla grejer. På den vägen är det. Tack vare att det gamla ridhuset blev tomt vid motorvägens avfart 48 i Slöinge kunde Anders, med stor hjälp av frivilliga, Länsarbetsnämnden och museifolk, bygga om och inreda ridhuset till ett museum.

Öppettider:
Se öppettider.

Priser:
Entré:
Vuxen 80 kr
Tonåringar 20 kr
Barn under 12 år fri entré.

Tillgänglighet:
Ramp finns upp till ingång.

Hemsida:
www.bertemuseum.se