Start > Hallands historia > Vikingatid > Kristendomen sprids i Halland

Kristendomen sprids i Halland

Omkring år 960 blir Harald Blåtand, som då är kung över Danmark, Norge och Skåneland, omvänd vid besök av missionär Poppo.

Innan dess hade missionärer från olika delar av Europa vandrat i norden sedan 700-talet men det är inte förrän 900-talet som man kan säga att kristendomen spridits på allvar. På 900-talet fanns det biskopar i Danmark, men antagligen var det inte fasta vid en viss stad. Omkring år 1060 finns det däremot två biskopar: Henrik i Lund och Enigo i Dalby, 1 mil utanför Lund. Ã…r 1066 dör Henrik och kvar finns Enigo som flyttar in Lund och Lundastiftet var bildat, i det ingick Halland, Skåne, Blekinge och Bornholm. Det är även nu som Halland och övriga Danmark delas in i olika socknar och man börjar bygga kyrkor.

Det som står skrivet på Jellingestenen, som finns i Jellinge på Jylland, är ungefär att Harald, Gorm och Tyras son, som vann Danmark och Norge och gjorde danskarna kristna. Stenen är skriven med runskrift och har tolkats som att Harald Blåtand enade Danmark och införde kristendomen i detta land.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Arbman, H. et al Hallands Historia från äldsta tid till freden i B. 1954
Harald Gustafsson Skåne i Danmark 2009