Start > Hallands historia > Äldre medeltiden > Städer och handel

Städer och handel

Köpstäder och köpingar
Före det går att prata om städer i regelrätt mening kan köpstäder och köpingar nämnas. Dessa köpstäder är byar där handelsmän sker under 1100 och 1200-talet, företrädesvis med handelsmän från nuvarande Tyskland. Idag är dessa köpstäder bevarade vid namn, t.ex. Gamla Köpstad söder om dagens Varberg. Dessa köpstäder hade i regel ingen hamn men i de flesta fall låg de nära kusten. Dessa byar fyller sitt syfte till en början när handeln inte är stor, men när handeln ökar räcker antagligen inte dessa platser till och de ersätts därför av de stadsområden vi fortfarande har kvar.

De första städerna
Redan i mitten på 1200-talet blir Laholm den första staden i Halland, där man med stad menar område som är bebyggt och bebott som i en stadsbebyggelse med torg och hus.
1256 härjade norrmän vid Ätran och Viskans mynningar, där brände de ner köpstäderna som låg vid floderna. Antagligen är det köpstäderna Falkenberg och Aranäs. Under samma tid växer säkerligen även en stadsbildning fram vid Nissans mynning.
Där Varberg ligger idag finns staden Getakärr, som ligger något norr om dagens Varbergs centrum. Staden Getakärr kallas efter att borgen Varberg byggt helt enkelt för Varberg.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Arbman, H. et al Hallands Historia från äldsta tid till freden i B. 1954