Start > Hallands historia > Äldre medeltiden > Hallands befolkning

Hallands befolkning

Hur ägandet av jorden ser ut i Halland är svårt att veta idag, men det kan säkert finnas både självägande bönder och stora godsägare.

Efter att Knut den store upplöst sin stora vikingarme 1018 tog sig säkert många krigare åter hem och köpte sig jordgods, kanske var detta tillsammans med på den tiden förmögna bönder början på ett frälse.

Skånelagen, som börjar nedtecknas i början på 1200-talet, är ingen lag i juridisk meningen. Det är levandslagar som styr hur samlivet i bondesamhället ska fungera. Det är Skånelagen som i stort är den enda källa som beskriver hur livet förhåller sig för befolkningen i Halland, som är bönder och handelsmän.

Enligt Hallandslistan i Valdemars jordebok finns det ca 9000 bönder i Halland. Men befolkningen var större än så, i varje bondehushålls fanns det med säkerhet kvinnor, barn, pigor och drängar. Tyvärr är det så att historia skrivs av stormän och de som har det bra, därför kan vi inte veta mycket om dessa bönders liv.

Det är även svårt att säga om dessa bönder var ”fria” eller om de var arrendebönder hos stormän, kung eller kyrka. I skånelagen beskrivs hur livet som arrendator ska gå till, vilka regler som gäller vid flyttning och vilka avgifter som gäller.

Hus och byar
Det är svårt att säga hur husen och byarna såg ut på 1200-talet. De ledtrådar som finns i skånelagen antyder att de är korsvirkeshus med tak av halm, tång eller torv.
Byarna var antagligen byggda med gårdar längs en bygata

Referenser:

Författare Titel Årtal
Arbman, H. et al Hallands Historia från äldsta tid till freden i B. 1954
Harald Gustafsson Skåne i Danmark 2009