Start > Hallands historia > Kalmarunionen > Margareta I

Margareta I

Margareta är dotter till Valdemar Atterdag, gifter sig med den norska kungen Håkon.

Bild på Margareta I Deras son Olof blir 1376 erkänns han 5 år gammal som dansk kung efter sin morfar Valdemar Atterdag. 1380 avlider Margaretas man och Oluf erkänns även som norsk kung. Under denna tid tycks Margareta haft en del att säga till om, eftersom Oluf fortfarande är omyndig.

1385 går den hanseaternas 15-åriga tid ut då de får har fått inneha ett flertal skånska slott och även Varbergs slott. De är inte så pigga på att överlämna tillbaka dess till Oluf som officiellt är dansk kung. Oluf, Margareta och en flera stormän från Norge och Danmark befinner sig därför i Skåne för att tvinga till sig ett överlämnande av slotten. När Oluf befinner sig på Falsterbo slott insjuknar och dör den då 17-åriga kungen. Samtidigt befinner sig Margareta på Lindholmen slott på söderslätt, de närvarande stormän agerar snabbt och väljer Margareta på Lunds landsting till Danmarks ”fullmäktiga fru och husbonde”. Detta vara ganska ovanligt eftersom de danska kungarna brukar väljas på Viborgs landsting. Nästa år 1388 så väljs Margareta även till regent i Norge.

Detta var utmanande mot både Sverige och Mecklenburg, som var djupt delaktig i skandinavisk politik bl.a. genom att Albrecht valts till svensk kung några år tidigare. Albrekts bror, Henrik, var dessutom gift med Ingeborg en annan av Valdemar Atterdags döttrar.

Alla stormän var inte nöjda med det Albrekts styre av Sverige och kontaktade därför Margareta. Margareta förklarades för svensk fru och husbonde 1388, när hon sedan besegrat Albrekts trupper vid Falköping 1389.

År 1397 samlades alla som hade något att säga till om i Kalmar. Även Margaretas adopterade son Erik var där. Erik hette tidigare Bugislav och var hertig av Pommern, han var Margaretas fosterson och hennes systerdotterson. Detta var starten på det som vi idag kallar Kalmarunionen.

Referenser:

Författare Titel Årtal
Arbman, H. et al Hallands Historia från äldsta tid till freden i B. 1954
Harald Gustafsson Skåne i Danmark 2009