Start > Resmål > Nidingens fyrplats

Nidingens fyrplats

Nidingen är en av landets äldsta fyrplatser och den enda med dubbelfyr.


Bild p√• Nidingen fr√•n sydv√§stMilj√∂n √§r unik och kulturhistoriskt mycket intressant. Dubbelfyren f√∂rklarades som statligt byggnadsminnesm√§rke 1935. Nidingen √§r fruktad av sj√∂farare men √§lskad av fågelskådare. √Ėns norra del √§r fågelskyddsområde och h√§r har det funnits en fågelstation i 25 år.

Nidingens fyrplats √§r bel√§gen på en ca 1 km lång √∂ som sticker upp ur havet sydv√§st om Onsalahalv√∂n. Nidingens långa tradition som fyrplats str√§cker sig tillbaka √§nda till 1600-talet. √Ör 1623 uppf√∂rdes två vippfyrar efter befallning av den danske kungen Christian IV. Den ersattes 1629 av två koleldade vippfyrar (v√§rldens f√∂rsta dubbelfyr).

Nidingen blev Sveriges första fyrplats, när den efter freden i Brömsebro 1645 kom under svensk administration.

Idag så står statens Fastighetsverk som ansvariga f√∂r byggnaderna och Kungsbacka Kommun sk√∂ter om uthyrning av husen till turister och h√§nvisar till båttransporter.

Nidingens vänner är en förening som värnar om Nidingen och framför allt bevarandet av de gamla dubbelfyrarna.

GOF/Nidingens Fågelstation str√§var till att ha stationerad personal mellan mars-april till oktober och har av Kungsbacka kommun och Statens fastighetsverk fått ansvar f√∂r viss tillsyn och sk√∂tsel av √∂n.

Vägbeskrivning:
N√§rmaste samh√§lle √§r Gottsk√§r på Onsalahalv√∂n SSV Kungsbacka.

Kontakt:
Nidingens Vänner: Mats Johansson, 0300-603 10

Hemsida:
www.gof.nu/Nidingen/