Start > Resmål > Nidingens fyrplats

Nidingens fyrplats

Nidingen är en av landets äldsta fyrplatser och den enda med dubbelfyr.


Bild pÃ¥ Nidingen frÃ¥n sydvästMiljön är unik och kulturhistoriskt mycket intressant. Dubbelfyren förklarades som statligt byggnadsminnesmärke 1935. Nidingen är fruktad av sjöfarare men älskad av fågelskådare. Öns norra del är fågelskyddsområde och här har det funnits en fågelstation i 25 år.

Nidingens fyrplats är belägen på en ca 1 km lång ö som sticker upp ur havet sydväst om Onsalahalvön. Nidingens långa tradition som fyrplats sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet. Ã…r 1623 uppfördes två vippfyrar efter befallning av den danske kungen Christian IV. Den ersattes 1629 av två koleldade vippfyrar (världens första dubbelfyr).

Nidingen blev Sveriges första fyrplats, när den efter freden i Brömsebro 1645 kom under svensk administration.

Idag så står statens Fastighetsverk som ansvariga för byggnaderna och Kungsbacka Kommun sköter om uthyrning av husen till turister och hänvisar till båttransporter.

Nidingens vänner är en förening som värnar om Nidingen och framför allt bevarandet av de gamla dubbelfyrarna.

GOF/Nidingens Fågelstation strävar till att ha stationerad personal mellan mars-april till oktober och har av Kungsbacka kommun och Statens fastighetsverk fått ansvar för viss tillsyn och skötsel av ön.

Vägbeskrivning:
Närmaste samhälle är Gottskär på Onsalahalvön SSV Kungsbacka.

Kontakt:
Nidingens Vänner: Mats Johansson, 0300-603 10

Hemsida:
www.gof.nu/Nidingen/