Start > Hallands dialekter

Hallands dialekter

Alla olika landskap och platser har sina olika dialekter och användning av språk. De mest kända dialekterna är göteborgskan eller skånskan, mest för att de är stora och viktiga områden eller kanske för att de dialekterna talas utav fler människor. Halländskan är en dialekt som inte är mycket omtalad i Sverige. Det beror på att landskapet inte är av ett betydande värde för resten av landet.

Många av dem som talar en norrl√§ndsk dialekt s√§ger att de inte h√∂r någon st√∂rre skillnad alls mellan hall√§ndska och skånska.
Jag kan sj√§lv s√§ga att jag inte k√§nner skillnad mellan några av de dialekter som finns uppe i norrland men d√§remot så kan min systers sambo h√∂ra skillnad mellan dem.

Dialekter √§r något som ofta √§r omtalat, ett vanligt samtals√§mne under en måltid eller något som √§r intressant att l√§sa om.
Att vi h√∂r skillnader mellan dialekter i våra egna landskap men inte i andras g√∂r dialekter till något mer personligt, n√§stan lokalpatriotiskt.

Något som √§r mycket missuppfattat √§r varifrån hall√§ndskan kommer. Man l√§ser ofta att det skulle vara som en blandning mellan svenskan och danskan på grund av att Halland var danskts territorium under en lång tid. Detta st√§mmer inte, hall√§ndskan √§r som ett språk f√∂r sig. Man talade inte danska i Halland utan hall√§ndska.
Under f√∂rsvenskningen på 1600talet så gick en stor del av den danska kulturen bort. B√∂nderna i halland f√∂rlorade all kontakt med sin sl√§kt och sitt danska arv.
Detta gav ett stort inflytande på språket, speciellt då man i kyrkan talade svenska.
Kyrkan var under denna tid st√§llet f√∂r nyheter och d√§r man fick information ifrån staten osv.
Ungdomar tvingades till att utbilda sig skriftligt och språkligt i det svenska språket.
Men trots 300år utav svenskt inflytande så lever språket kvar, men det var inte f√∂r ens 1900talet som man b√∂rjade tala om att dialekterna d√∂r ut.

Man brukar dela in Halland i två dialektområden, i norr tunnas dialekten ut och med anknytning till sydbohusl√§ndska och v√§stg√∂tamål. I s√∂dra halland √§r dialekten mer kopplad till skånskan och smål√§ndskan. Landskapets dialektgr√§ns ligger √∂ver Tvååker, s√∂der om Varberg, och kallas d√§rf√∂r f√∂r ‚ÄĚTvååkersgr√§nsen‚ÄĚ.


Text: Joakim Svensson, Träslövsläge