Start > Hallands dialekter > SprĂ„kgrĂ€nser – TvĂ„Ă„kersgrĂ€nsen

SprĂ„kgrĂ€nser – TvĂ„Ă„kersgrĂ€nsen

Det sprudlar av olika sorters hallĂ€ndska dialekter, man kan sĂ€kert tĂ€nka sig att varje landskap har en dialekt men som skiljer pĂ„ sig beroende pĂ„ vart man Ă€r. Detta gĂ€ller Ă€ven i Halland, det finns ingen Ă€kta hallĂ€ndska för att det finns sĂ„ otroliga uppdelningar bĂ„de sprĂ„kligt och kulturellt. Men det finns dock likheter, t.ex. vĂ€ldigt mĂ„nga ord som anvĂ€nds över hela lĂ€net. ”tocka” Ă€r ett typiskt hallĂ€ndskt ord, som i ”tocka dig” – ”flytta pĂ„ dig”.

För att förstå mer hur de olika dialekterna skiljer sig ifrån varandra så kan man tala om språkgrĂ€nser.
Den största språkgrĂ€nsen som finns i Halland Ă€r TvååkersgrĂ€nsen som går söder om Varberg.
Det som talas norr om grĂ€nser har ett inflytande från vĂ€stgötamålet och sydbohuslĂ€nska och den sydliga har från de mer sydsvenska dialekterna.
TvååkersgrĂ€nsen Ă€r den viktigaste grĂ€nsen, Ă€ven den största, men inte bara som språkgrĂ€ns utan Ă€ven en grĂ€ns för ortnamn, seder, bruk och traditioner.
Man sĂ€ger att det Ă€r en naturlig grĂ€ns då den norra klippkusten möter den öppna strandlinjen i söder. Man kan Ă€ven dela upp Halland i norr och syd enligt Ätrans vatten som grĂ€ns.
Men det var på grund av dessa geografiska anledningar som man under medeltiden och senare delade upp Halland i två administrativa områden.
Det finns dock inget som sĂ€ger att man på grund av detta skulle ha mindre svenskt eller danskt inflytande i söder respektive norr.


Text: Joakim Svensson, TrÀslövslÀge