Start > Hallands natur > Strand

Strand

Hallandskusten bestÄr av 250 kilometer kust. Den nordligaste delen av Halland, frÄn Varberg och uppÄt, bestÄr av klippkust blandat av sandstrand. Detta Àr en kust som i förlÀngningen Àven gÄr upp i BohuslÀns kust och vidare i Norges fjordar och klippor. Södra delen frÄn Varberg och nedÄt bestÄr den största delen av kusten av sandstrÀnder och stenstrÀnder. LÀngst ned i Halland vid Mellbystrand i Laholm finns en av de lÀngre sandstrÀnderna.

Kungsbackafjorden
Kusten i Kungsbackafjorden /Foto: Patrik LeonardssonBilden till höger visar hur det ser ut vid kungsbackafjorden. HĂ€r består kusten till stor del av klippor och liknar den kust som Ă€ven finns i BoshulĂ€n. HĂ€r finns Ă€ven Hallands skĂ€rgård med ett flertal olika öar.Tylösand
Kusten vid Tylösand /Foto: Patrik LeonardssonTylösand Ă€r en kĂ€nd sommarstrand för många mĂ€nniskor. Stranden består till största del utan av sandstrand och långgrund botten. LĂ€ngst hela södra Halland finns en obruten sandstrand som går från södra delen av Halmstads kommun fram till Båstad.GaltabÀck
Kusten utanför GaltabĂ€ck /Foto: Patrik LeonardssonKusten utanför bl a GaltabĂ€ck i Varbergs kommun Ă€r varken sandstrand eller klippkust. HĂ€r går landskapet direkt ut i vattnet.

Bilderna på Hallands natur Ă€r tagna av Patrik Leonardsson. På   hemsidan www.leonardsson.se finns fler bilder på Hallands Natur.