Strand

Hallandskusten består av 250 kilometer kust. Den nordligaste delen av Halland, från Varberg och uppåt, består av klippkust blandat av sandstrand. Detta är en kust som i förlängningen även går upp i Bohusläns kust och vidare i Norges fjordar och klippor. Södra delen från Varberg och nedåt består den största delen av kusten av sandstränder och stenstränder. Längst ned i Halland vid Mellbystrand i Laholm finns en av de längre sandstränderna.

kungsbackafjorden_10.2

Foto: Patrik Lenardsson

Kungsbackafjorden
Bilden till höger visar hur det ser ut vid kungsbackafjorden. Här består kusten till stor del av klippor och liknar den kust som även finns i Boshulän. Här finns även Hallands skärgård med ett flertal olika öar.

kust_tyloback_6_sm.2

Foto: Patrik Leonardsson


Tylösand
Tylösand är en känd sommarstrand för många människor. Stranden består till största del utan av sandstrand och långgrund botten. Längst hela södra Halland finns en obruten sandstrand som går från södra delen av Halmstads kommun fram till Båstad.

kungsbackafjorden_10.2

Foto: Patrik Lenardsson


Galtabäck
Kusten utanför bl a Galtabäck i Varbergs kommun är varken sandstrand eller klippkust. Här går landskapet direkt ut i vattnet.